bygflot.dk

Hvad er Amaranth?

Amaranth er et gammelt korn, der ligner quinoa. Det lille, lysebrune frø koges på samme måde som ris og havre og spises som pilaf eller grød. Amaranth er også malet til et mel og bruges i bagning, især i opskrifter, der er glutenfri. Amaranth sælges både som frø og mel og findes ofte i helsekostafdelingen i supermarkedet.

Hvad er Amaranth?

Amaranth betragtes som et “pseudocereal” snarere end et egentligt korn, da det teknisk set er et frø. Andre eksempler på pseudocereals er boghvede og quinoa; både amaranth og quinoa er fra familien Amaranthaceae.

Ligesom andre korn og pseudocerealier kan amaranth tilberedes i sin hele frøform eller malet til mel. Da det er glutenfrit, er amarantmel en populær ingrediens hos glutenfri bagere.

Amaranth kan nydes i både søde og salte opskrifter og koges ved at simre, på samme måde som korn som ris og havre. Dette frø er meget mindre end andre almindelige kerner og er kun lidt større end et valmuefrø i størrelse.

Amaranth vs. Quinoa

Fordi disse frø er fra samme familie, deler de flere kvaliteter. Selvom amaranth og quinoa omtales som gamle korn, er de begge frø; de to pseudocereals er også naturligt glutenfrie. Sammenlignet med andre kornsorter har amaranth og quinoa kort tilberedningstid, selvom det tager lidt længere tid for amaranth at nå den ønskede færdighed.

En visuel forskel er størrelsen: amaranth er et meget mindre korn end quinoa. En anden åbenlys differentiering findes i duften og smagen. Amaranth er meget mere karakteristisk sammenlignet med quinoa, med en græsagtig lugt og nøddeagtig, stærk urtesmag, der kan være overvældende for nogle. Mens quinoas mildhed tillader, at den får smagen fra de andre ingredienser i retten, er amarant i centrum.

Sådan laver du mad med amaranth

Afhængigt af om du bruger frø eller mel, vil det afgøre, hvordan amaranten tilberedes, når de to former bruges meget forskelligt i opskrifter.

Amaranth Seed

Amarant koges på samme måde som ris, hvor den tilsættes kogende vand og koges indtil væsken er absorberet. Hvis du laver en pilaf, skal målene være 1 kop amaranth og 1 1/2 kop vand; til kornprodukter skal der 2 1/2 kop vand til 1 kop amarant.

En anden måde at bruge amaranth på er at poppe den som popcorn. Tilføj en spiseskefuld ukogte amarantfrø til en varm, tør stegepande; amarantfrøene vil springe inden for et par sekunder.

Bemærk, at amarantfrø er små, og selvom den poppede amarant fordobles i volumen , selv de poppede kerner vil stadig være meget små. Når de tilsættes til bagværk eller granola, bidrager de ristede frø med en unik tekstur.

Amaranth-mel

Amarantmel er en almindelig ingrediens i glutenfri bagning. Da det er tungt, bør det begrænses til 1/4 af det samlede mel i opskriften (efter vægt), ellers vil bagværket være ekstremt tæt. Den kombinerer godt med mandelmel og fungerer fint som fortykningsmiddel i supper og saucer.

Hvordan smager det?

Amaranths smag er nøddeagtig, urteagtig og let pebret. Den har en sprød tekstur, der ligner quinoas. Ristet eller “poppet” amarant har en mere forbedret nøddeagtig smag og er let sprød.

Amaranth-opskrifter

Amaranth kan bruges i salte retter såvel som en sød morgengrød, mens den poppede amarant kan drysses over salater, røres i supper, bages til brød og småkager, eller blot nydes som snack eller endda morgenmadsprodukter. Melet kan inkorporeres i bagværk som brød og pizzadej.

  • Amaranth Pilaf
  • Popped Amaranth og Quinoa
  • Hjemmelavet glutenfri melblanding

Hvor kan man købe Amaranth

Helt amarant- og amarantmel kan findes i mange dagligvarebutikker, ofte i helsekost sektionerne, og kan også købes hos forskellige online forhandlere. Det sælges ofte pr. pund eller i poser med ét, fem eller 10 pund, såvel som i løs vægt.

Lagring

Den største udfordring med at opbevare amarant er at forhindre harskning, så opbevar den altid i en lufttæt beholder på et køligt sted, væk fra lyse lys. Hel ukogt amarant kan opbevares i spisekammeret i op til fire måneder og dobbelt så længe i fryseren. Amaranth-mel forbliver frisk i spisekammeret i 2 til 3 måneder og i fryseren i op til 6 måneder.