bygflot.dk

13 AF DE BEDSTE RABARBERSORTER TIL HAVEN

Rabarber (Rheum rhabarbarum) vokser overalt heroppe i Alaska, og det er ikke underligt: det er en ekstremt kold-hårdfør plante, selvom de fleste sorter trives bedst i USDA Hardiness Zone 3-8.

Ligesom selleri har denne plante en fast bladstilk eller stilk, som er spiselig. Åh, så meget spiseligt. Især når du tilføjer en masse sukker til det. Bladene er dog ikke spiselige, da de indeholder store mængder oxalsyre samt calcium- og kaliumoxalatsalte, samlet kaldet oxalat. Selvom det teknisk set er en grøntsag, bruges det næsten altid som frugt i madlavningen, brugt i søde eller søde og syrlige opskrifter.

Jeg er ikke sikker på, at jeg nogensinde har spist en velsmagende sideret lavet fra rabarber med min søndagssteg. Har du? Fortæl mig det i kommentarerne, hvis du har, da jeg er nysgerrig! Mine venner fra Alaska har alle rabarber, der vokser et sted i deres gårdhaver eller haver – nogle gange plantet af dem, ofte plantet af den, der først boede på ejendommen.

Det siger noget om rabarber, at planter bliver ved med at producere tærteklare stilke i op til ti år. Og her i Norden bruger vi vores tærteplante. Næsten alle Alaskan nyder rabarbertærte, især med en stor portion vaniljeis. Uanset om du bor i Alaska eller et meget varmere sted, er der en rabarbersort, som du kan dyrke i din egen have. Du kan endda fremtvinge stilkproduktion om vinteren.

A Quick Primer

Rabarber vokser generelt bedst i veldrænet, frugtbar jord, der er rig på organisk materiale. Konsekvent fugt er vigtigt, men den kan ikke lide våde fødder. Container dyrkning er en mulighed. Dyrket som en flerårig plante i køligere områder, kan den dyrkes som en etårig vinter i sydlige områder.

Disse planter kan godt lide at sprede sig ud, så du skal holde dem 3-4 fod fra hinanden, når de planter.

Der er fire måder at plante dette velsmagende tærtefyld på.

  • Så frø.
  • Plant kroner, også kendt som et-årige rabarberplanter fra en planteskole.
  • Snap delinger fra en vens rabarber.
  • Plant nøgne rodkugler, som er slumrende rabarberplanter, der er gravet ud og pakket ind i mos eller jord for at holde fugt. Disse kan være forvirrende for gartnere, der ikke er forberedte på rodens døde, træagtige udseende. Skrab forsigtigt snavset væk, indtil du finder den blege, lille knop, som skal pege opad, når du planter roden. Her er nøglen: forlad knoppen og omkring en tomme af rodklumpen over jorden for at forhindre knoppen i at rådne.
    Et nærbillede af de rødgrønne stilke af rabarberplanten, der vokser i haven omgivet af nedfaldne blade, i filtreret solskin falmer til blødt fokus i baggrunden.

Hvis du vil have et forspring på din høst, er det bedst at vælge opdelinger, planteskolestarter eller bare rodkugler i stedet for så frø.

13 af de bedste rabarberkultivarer

Der har du det! Lad os nu finde den bedste kultivar til dig. Nogle er arvestykker, og andre er hybrider – jeg vil fortælle dig, hvad der er, når vi lærer mere om dem.

1. Kirsebærrød

Med sine knaldrøde stilke lever hybridsorten ‘Cherry Red’ (R. x hybridum) op til sit navn – og det er en af de sødeste og mindst syrlige varianter, der findes.

Dette gør den ideel til dem, der aldrig har smagt rabarber før, og som føler sig ængstelige over grøntsagens berømte rynkede natur. Og som en bonus vil du bruge mindre sukker i din tærteopskrift – måske.

‘Cherry Red’ trives i USDA Hardiness Zones 2-8, men den elsker især de bølgende bakker og køligere klima i det nordlige Californien. Når den vokser op til tre fod høj og bred ved modenhed, er den en slående prydplante, selvom jeg ikke kan se, hvordan nogen ikke også kunne skære stilke til tærte! Plant ‘Cherry Red’ i fuld sol eller delvis skygge for de bedste resultater, og nyd friske pinde fra april til juni.

2. Chipman’s Canada Red

Også kendt som Canadian Red, ‘Chipman’s Canada Red’ er en anden rubinfarvet kultivar. Denne har store, saftige stilke, modnes til tre til fire fod høj og bred og trives i zone 3-8. Denne ekstra søde sort er udviklet i kølige Winnipeg, Manitoba, Canada og er perfekt til nordlige gartnere.

Et nærbillede af den ‘Canadian Red’-variant af rabarber, der vokser i haven, med store lysegrønne blade og røde blade. stilke med en havescene i blødt fokus i baggrunden.

Plant udendørs om efteråret, vinteren eller det tidlige forår (så snart jorden tøer). Høst fra april til juni, men vent til der er gået mindst et år, siden du plantede kronen for det bedste udbytte. Du kan købe en 2-4 år gammel plante i en #2 beholder fra Nature Hills Nursery.

3. Crimson Red

Den foretrukne kultivar i Pacific Northwest, ‘Crimson Red’, elsker fugtigt kølige temperaturer. De knaldrøde stilke vil forblive lyse røde og glade gennem alle de regnskyllede dage i Oregon og Washington, så I PNW-folk kan glæde jer. Et nærbillede af en sort ‘Crimson Red’, der vokser i haven med store grønne blade og rødbrune stilke, med jord i blødt fokus i baggrunden.

Selvfølgelig kan du dyrke sød-tærte ‘Crimson Rød’ selvom du ikke bor i det nordvestlige Stillehav, da den trives i Zone 3-8 og elsker solskin lige så meget som skydække. Du vil være i stand til at nyde din egen friske ‘Crimson Red’ på kun et år. Ligesom andre sorter kan den blive op til tre til fire fod høj og tre fod bred.

Høst velsmagende ‘Crimson Red’ stilke fra april til juni for den sødeste smag. Du kan få bare rodkugler til at plante om efteråret eller to til fire uger før den gennemsnitlige sidste vinterfrostdato fra Burpee.

4. Tysk vin

Sorten ‘German Wine’ (R. x coltorum) er en hybrid, der er fremragende til at lave, ja, vin! Kendere af rabarbervin siger, at den minder om en dejlig rosévin, så vinos noter sig.

Denne kultivar når kun to meter høj og breder sig to til tre meter bred ved modenhed, og er lidt mindre end sine søskende, hvilket gør det er en god mulighed for containerdyrkning eller i mindre rum. De unikke pinky-grønne plettede stilke er klar til høst fra det sene forår til forsommeren.

Denne sort er også en af de sødeste, der findes. Jeg kan lige forestille mig at dryppe en sauce lavet af dens stilke over hele min vaniljeis, eller endda lave rabarber-is, som i denne opskrift fra vores søsterside, Foodal. Lækkert!

I Zone 3-8, plant ‘German Wine’ fra en rodkugle eller kronedeling, så snart jorden tøer op om foråret, og nyd din første høst i et år.

5. Glaskin’s Perpetual

Denne godmodige sort vokser med glæde i zone 3-9, selvom den foretrækker køligere somre, hvis det er muligt. Og det er en sort, som du kan høste lidt hurtigere end nogle af de andre.

Sådan: start frøene indendørs i slutningen af foråret eller i forsommeren. Lad dem vokse helt indtil jorden tøer op næste forår. Eller, hvis jorden ikke bliver så kold, hvor du bor, skal du blot transplantere dem udenfor cirka fire uger før den gennemsnitlige sidste frostdato.

Du ved, at de rød-og-grønne stilke er klar til høst, når de når 12-14 inches i længden. Skær et par ydre stilke med en kniv i bunden af planten, og nyd! Men sørg for kun at tage et par stængler under den første høst – lad det meste tilbage til planten, som kun bliver to meter høj og bred ved modenhed.

Det følgende år vil du have så mange stilke til at høste, som du ikke ved, hvordan du bruger dem alle. Takket være dens lille statur ville denne sort være min favorit til havearbejde i containere.

Og her er den virkelig pæne ting: denne sort kan høstes hele vejen fra det tidlige forår til det sene efterår, derfor er den navn. Hvor andre varianter bliver for bitre, efterhånden som sommeren går på hæld, har ‘Glaskin’s Perpetual’ mindre oxalsyre end sine søskende, hvilket gør, at den forbliver sødere længere. Find pakker med 500 eller 1.000 frø fra Seedville via Amazon.

6. Hardy Tarty

Ekstremt langsom til at bolte, arvestykke sort Hardy Tarty (også kendt som ‘Colorado Red’) producerer rødlige stilke, der er så lækkert sure, som navnet antyder.

Og det er en anden kultivar, der kan tolerere varme temperaturer på trods af dens klassificerede zoner på 3-8, hvilket gør den til et fremragende valg for både sydlige og nordlige haver. Da den allerede er så syrlig, og rabarberne bliver syrlige, jo senere sæsonen strækker sig, kan du høste denne sort fra det sene forår gennem hele sommeren.

Denne sort bliver to til tre fod høj og bred ved modenhed og elsker et solrigt sted i haven.

7. Holstein’s Bloodred

Af hvad jeg føler er indlysende årsager, får denne arvevariant mig til at få lyst til at spise en plade saftigt rødt kokød. Og jeg er vegetar!

‘Holstein’s Bloodred’ stilke er røde som blod, hele vejen igennem. Og det er en mesterdyrker, der giver fem til ti pund stilke fra modne, etablerede planter. Desuden kan planten blive op til fire fod høj og fem fod bred. Det er meget ‘Holstein’s Bloodred’. Du kunne stort set sætte en stand ved vejkanten og sælge den til tærte-hungrende folk i dit område. De saftige røde stilke ville tiltrække skarer.

Folk, der ikke ved meget mere om rabarber, end at den er fremragende i tærter, er tilbøjelige til at tænke på dens stilke som røde. Der er en misforståelse om, at grønne stilke betyder, at en plante er umoden, hvilket ikke er sandt. Det hele afhænger af sorten. Men denne sort har det klassiske rabarber-look, der kan fungere til din fordel som frugt- og grøntsælger langs vejen. (Du er forresten velkommen til ideen. Blink, blik.)

Voks i zone 3-8 og giv masser af solskin. Nyd din rubinrøde afgrøde fra april til juni.

8. KangaRhu

For en strålende karmosinrød stilk, der bevarer sin karakteristiske røde farve, selv når den er kogt, så prøv den yndigt navngivne ‘KangaRhu’. ‘KangaRhu’ er et glimrende valg for gartnere i Midtvesten eller endda sydligere. ‘KangaRhu’ er hårdfør i zone 4-8, men kan også tåle lidt varme.

Den blev faktisk udviklet fra australske rabarberfrø til at producere en kultivar, der kunne modstå varme temperaturer!

Stænglerne er lige så syrlige som de er røde, så denne kultivar er ideel til dem, der elsker mundrette godbidder. Planten bliver op til tre fod høj og bred ved modenhed. Dyrk i delvis skygge eller fuld sol for en høst, du kan nyde fra sent forår til tidligt efterår.

9. Prins Albert

Opkaldt efter dronning Victorias mand har arvestykket ‘Prince Albert’ eksisteret i over hundrede år. Med rødgrønne stilke, der bliver rosenrøde, når de tilberedes, laver ‘Prins Albert’ et fantastisk tærtefyld eller marmelade.

Stænglerne er større og saftigere end andre varianter med en perfekt blanding af syrlighed og sødme. Nogle siger endda, at ‘Prince Albert’ har den bedste smag af alle sorterne, men det afhænger af, hvem du spørger.

Ideel til at tvinge indendørs eller til dyrkning udendørs i zone 3-8, høst denne sort i begyndelsen af april til slutningen af maj for den bedste smag. Planten vokser alt fra tre til fire fod høj og bred.

10. Riverside Giant

En næsten udelukkende grønstilket kulviar, ‘Riverside Giant’ er en af de mest koldhårdede sorter, der findes. Den kan modstå temperaturer helt ned til -40°F, hvilket gør den hårdfør i zone 3 (eller endda 2b i en kold ramme) til 7.

En havescene med en stor rabarberplante med store flade blade og rødbrune stilke afbilledet i let solskin omgivet af græs og andre havebeplantninger.
‘Riverside Giant’ vokser højere og spreder sig bredere end de fleste andre sorter – op til fem fod høj og fire fod bred – men den er også en af de langsomste til vokse, og du skal vente tre år før din første høst.

Derfor er denne sort ideel til dem med tålmodighed og behov for en spiselig hæk. ‘Riverside Giant’ ville se pæn ud ved siden af din hoveddør, og så kunne du høste den fra april til juni til syrlige tærter. Denne sort skal ikke forveksles med “kæmpe rabarber”-planten, Gunnera manicata, som er en anden art, slet ikke relateret til rabarber, undtagen i dens almindelige navn.

11. Sunrise

Ideel til dem, der elsker at høste rabarber til opbevaring til senere brug, ‘Sunrise’ fryser og kan exceptionelt godt. Dette skyldes dens ekstra robuste, tykke lyserøde stilk, som ikke er tilbøjelig til at blive grødet og groft, selv efter at have siddet i fryseren i tre måneder. Perfekt til alle, der har lyst til en rabarbertærte i den dybe vinter og ikke har nogen friske stilke ved hånden!

Planten modnes til tre fod høj og bred og vokser i zone 3-8 til en april til junihøst.

12. Timperley Early

Bor du i zone 8 eller derover? Hybrid ‘Timperley Early’ er den perfekte kultivar for dig, fordi den er en af de nemmeste at tvinge indendørs, og en af de allerførste til at modnes. Du kan høste ‘Timperley Early’ så tidligt som i februar eller marts, hvis du tvinger den indendørs, eller fra april til juni, hvis du dyrker den udendørs.

Denne kultivar vokser op til to fod bred og tre fod høj. stilkene er lyserøde og smukke med en lækker sød, syrlig smag. Nogle kalder den endda den bedst smagende rabarbervariant af alle, og den ville absolut skinne som stjernen i en rabarberkaffesmuldrekage, som denne fra vores søsterside, Foodal.

13. Victoria

‘Victoria’ er en af de mest populære rabarbersorter i verden, og det er stadig den mest tilgængelige sort i dag. Udviklet i 1837 i begyndelsen af dronning Victorias regeringstid, var denne sort banebrydende for brugen af rabarber i det britiske og amerikanske køkken.

Med fede rød-og-grønne stængler og en sød, let syrlig smag, kan du bruge ‘Victoria’ i et væld af desserter, salte retter, saucer, syltetøj og endda punch. Denne arvesort vokser godt i både høje og lave højder, og det er usædvanligt nemt at starte fra frø. Så meget, at det er den slags, jeg elsker at dyrke indendørs om vinteren til en sommertransplantation til haven.

Men der er noget, du skal vide om at dyrke enhver rabarbersort fra frø: frøstanden gør det ikke nødvendigvis bevare egenskaberne ved sin moderplante. Det vil være den samme kultivar, men den har muligvis ikke den samme rubinrøde stilk, stængeltykkelse eller endda størrelse som Mama Rabarber.

Så hvis du elsker visse egenskaber ved Victoria, så dyrk den fra en rod bold eller division, eller køb den i kroneform, som dette sæt med seks små ‘Victoria’-planter fra Burpee. Dyrket af frø tager ‘Victoria’ et til to år at modne og når modne dimensioner på tre fod høj og bred.

Hvis du dyrker den fra en rodklump, division eller krone, kan du forvente at høst om cirka et år. ‘Victoria’ har brug for fuld sol og køligt vejr for at trives, men du kan dyrke den indendørs eller som etårig i varmere klimaer. Find frøpakker eller poser på 1 ounce, 1/4 pund eller 1 pund hos Eden Brothers.

En tærteglæde for enhver tunge

Tro mig: > hvis du ikke har prøvet at tilberede dine egne havedyrkede rabarber før, går du glip af noget. Big time. Jeg elsker at spise en skive rabarbertærte på min yndlingstærterestaurant heroppe i Alaska, mens jeg kigger ud af vinduet på selve pletten af store, krøllede blade og rødgrønne stilke, hvorfra den kom.

Hvis du har aldrig besøgt Alaska, og du vil smage noget, som vi nordboere nyder om sommeren, dyrke din egen tærteplante og lave en speciel kreation forår, sommer eller endda efterår, afhængigt af din valgte sort.

De er alle fremragende, men vi vil meget gerne vide: foretrækker du søde eller syrlige rabarber? Fortæl os det i kommentarerne!

Og don Glem ikke at tjekke disse artikler om yderligere tærteklare grøntsager til at dyrke i din have:

  • Hvorfor købe søde kartofler, når det er så nemt at dyrke dine egne?
  • Den komplette guide til dyrkning af vintersquash