Lær, hvordan du dyrker karse, og du vil have en konstant forsyning af sunde, velsmagende grøntsager, som du kan tilføje til salater og sandwich.
Da den vokser så hurtigt, betragtes karse ofte som en ideel afgrøde til børn, men det er mere sandsynligt, at dens kraftige pebersmag bliver værdsat af voksne. Det er den perfekte første afgrøde for begyndere at tilføje til deres køkkenhaveidéer og vil så spændingens frø til hjemmedyrkning.
Karse er spækket med næringsstoffer, især vitamin A, C og K, som vil blive perfekt bevaret, når du skærer den frisk.
Den er også meget pladseffektiv, så selv de mindste boliger kan rumme en bakke karse. “Det er den perfekte størrelse til at vokse i vindueskarmen,” siger Rob Smith, produktudviklingschef hos Thompson & Morgan (åbner i ny fane).
‘Tricket er lidt og ofte – at så et 4×4 tommer (10×10 cm) plaster hver anden uge vil holde dig i frisk, hjemmedyrket karse hele sæsonen – perfekt til salater og sandwich.’
Når du har fanget den voksende insekt, kan du lære at dyrke mikrogrønt til et varieret udbud af hurtige og nemme superfoods.
HVORDAN DU DYKKER CRESS INDENDØRS
- Vælg først en passende beholder til at dyrke karse i. ‘Du kan bruge en plastikbeholder med fugtigt køkkenrulle, eller endda bruge en gammel kop fyldt med fugtigt vat,’ siger Smith. Husk på, at karse normalt vokser bedre i jorden, så overvej at fylde din bakke med et let lag kompost. Alternativt kan du bruge en vækstmåtte eller filt.
- ‘Strø karsefrø over overfladen af potten,’ siger Chris Bonnett, ejer af Gardening Express(åbner) i ny fane). Lad dig ikke friste til at så frøene for tæt, ellers vil frøplanterne konkurrere om pladsen – hold dig til et let drys.
- Det er vigtigt, at vækstmediet ikke tørrer ud, så for at holde fugt i dæk gryden med låg eller plastfolie. Hvis den trænger til vanding, så brug en spray.
- Placer karse på en lys, varm vindueskarm.
- Karsefrø har en tendens til at spire på omkring 24 timer, og frøplanterne vil snart være klar til at spise. “Du vil høste i løbet af 5-7 dage,” siger Bonnett.
- For at høste karse skal du blot vente, indtil karsen er mindst 2,5 cm høj, og klippe den af med saks.