bygflot.dk

10 forskellige typer pærer: Sådan plukker du pærer og laver mad med pærevarianter

Pæren: den slags frugt, der er himmelsk, når den er moden, og som et trist, garvesyreæble, når det ikke er. En slående 80 procent af pæretræerne i USA dyrkes i Pacific Northwest, hvor fugtig, vulkansk jord og tempererede somre giver ideelle vækstbetingelser. Mange store pæresorter dyrkes også i europæiske lande og dele af Asien.

Hvad er en pære?

En pære er en spiselig frugt, der dyrkes fra træet af samme navn, der tilhører rosenfamilien. Den er kendt for sin klokkeform – bred i bunden og tilspidset opad – tyndt ydre skind og blødt, saftigt kød. Pærer er for det meste vand, så deres største ernæringsmæssige tilbud er kostfibre.

Sådan plukker du modne pærer

Du kan mærke en pære er moden, når området omkring stilken bliver blød. Opbevar umodne pærer ved stuetemperatur, og tryk lidt (ikke nok til potentielt blå mærker, vel at mærke) med få dages mellemrum for at kontrollere deres fremskridt. Overmodne pærer bliver let melede, så du vil gerne ramme mellemvejen, hvis det er muligt.

Sådan laver du mad med pærer

Takket være deres faste tekstur har pærer særligt godt af en god poch (i vin eller endda brunt smør), og de fleste vil holde formen, når de bages til brød eller kager. At koge pærer ned til et smøragtigt smørepålæg med dynger af varme krydderier som kanel og stjerneanis er en særlig god måde at bruge modne pærer på.

10 sorter af pære at vide

Der er omkring 3.000 anslåede typer pære dyrket på verdensplan. Her er et par stykker at vide:

  1. ASIENSK: Asiatiske pærer har en sprød tekstur, næsten som en krydsning mellem en jicama og et æble, hvilket giver den dens anden betegnelse, “æblepæren”. Den har en ru, lysebrun hud og en mild, sød juice. Der er mange forskellige asiatiske pæresorter, selvom Hosui og Nijisseki plejer at være de mest populære i udlandet.
  2. BOSC : Bosc-pærer har et mat, næsten plettet udseende på deres hud, med grovere pletter af lysebrun, der ligger over den grønne hud nedenunder. De er meget aromatiske og holder deres form godt, når de skæres i retter som en radicchio-salat eller bages til en pæretærte.
  3. COMICE: Et sted midt imellem de asiatiske og Bosc-pærer i syrlig frugtighed og blød, ikke for kornet tekstur ligger en juvel blandt europæiske pærer: Comice-pæren med sin brede, runde form.
  4. BARTLETT: Også kendt som “Williams Pears”, superbløde Bartlett-pærer er høje på det saftige side af skalaen. De findes som både “røde Bartlett” og “grønne Bartlett.” Dette er den klassiske sort “knækket pære i bunden af madpakken”, som du sandsynligvis husker fra barndommen – spækket med pæresmag, men ultrafølsom.
  5. ANJOU: Du kan finde denne milde, almindelige sort opført som både “rød Anjou” eller “grøn Anjou”, men der er ingen markant forskel i smag mellem dem. Røde Anjou-pærer har en poleret rusten farve og har tendens til at være lidt mere aflange end den grønne sort.
  6. FORELLE : En af de mindre, mere snackbare varianter af pære, Forelle-pærer, viser et godt eksempel på det, der kaldes “lenticels” eller pærefregner, som forekommer i lyse røde skår over lysegrønt kød.
  7. CONCORDE: Lysegrønne, med en lang, tilspidset form, Concorde-pærer ligner lidt den platoniske pære, med måske en antydning af rødme omkring det bredeste afsnit. De er særligt søde gennem modningsfasen – hvilket betyder, at du sandsynligvis bliver glad, selvom den er lidt undermoden – og har, hvad der er blevet beskrevet som en svag vaniljesmag.
  8. FRANSK SMØR: En delikat europæisk variant, som du gættede rigtigt er velegnet til at lave pæresmør. Franske smørpærer får et svagt guld, når de er modne og har en cremet, saftig tekstur.
  9. TAYLORS GULD: Drama: Taylor’s Gold menes at være en mutant version af den statelige tegneserie, men du behøver ikke sammenligne de to for at værdsætte deres dyder. Denne pære, med sin lyse gyldenbrune rødbrune hud og søde aromater, blev opdaget i New Zealand i 80’erne.
  10. SECKEL: Sekkel-pærer er en to- til tre-bite slags pære, der passer perfekt i din håndflade. Takket være deres størrelse og deres faste kød er de gode kandidater til bagning eller konservering, hvor som helst en hel pærepræsentation ville være slående: tænk poires en croute eller pocheret i rødvin og toppet med flødeskum.