bygflot.dk

Vild hvidløg

Beskrivelse/Smag

Vild hvidløg har lange, lancetformede blade, der kan blive op til femogtyve centimeter lange og syv centimeter i diameter. De lyse grønne blade er glatte, flade og blanke med en fremtrædende, central åre og er forbundet med fleksible, lysegrønne stængler. Bladplanten bærer også mange små, hvide blomster, der vokser i en klodelignende formation og har seks slanke, spidse kronblade. Vild hvidløg er meget duftende med en skarp, hvidløgs- og løglignende aroma, og denne duft forstærkes, når bladene knuses. Når de bruges i kulinariske applikationer, indeholder bladene og blomsterne en frisk, grøn, mild hvidløgssmag, der er mindre potent end tørrede hvidløgsløg.

Sæsoner/tilgængelighed

Vild hvidløg er tilgængelig i midt om vinteren til det sene forår i Europa og Asien.

Aktuelle fakta

Vild hvidløg, botanisk klassificeret som Allium ursinum, er en bladagtig flerårig urt, der vokser op til fyrre centimeter i højden og er medlem af Amaryllidaceae-familien. Også kendt som ramsløg, bjørnehvidløg, sigøjnerløg, træhvidløg, bredbladet hvidløg og buckrams, vilde hvidløg vokser i fugtige skove, ofte langs floder og vandløb og er almindeligvis fourageret fra naturen som en specialkulinarisk genstand. Det er vigtigt at bemærke, at vilde hvidløg ligner liljekonval, en giftig plante, så forskning og forsigtighed bør udvises, hvis man høster fra naturen. Vildt hvidløg, som er begunstiget for sin milde hvidløgssmag, bruges som aroma i en lang række kulinariske anvendelser og er især populær i Europa som sæsonbestemt forårsaroma.

Næringsværdi

Vild hvidløg indeholder kobber, vitamin A og C, fosfor, jern og calcium.

Anvendelser

Vilde hvidløg kan indtages både rå eller kogte, og alle dele af planten, inklusive blomster, blade og stilke er spiselige. Når de er rå, kan bladene skæres i tynde skiver og tilsættes salater, toppes over kartoffelmos, blendes til pesto, drysses over pizza eller hakkes og blandes i creme fraiche, mayonnaise, hytteost og flødeost. Bladene og blomsterne kan også koges let og indarbejdes i gryderetter, supper, pandekager, muffins eller pasta. Vilde hvidløg passer godt sammen med kød som lam, oksekød, fjerkræ eller fisk, asparges, ærter, persille, svampe, kartofler og bønner. Bladene holder i op til en uge, når de trimmes, placeres i et glas vand og opbevares i køleskabet.

Etnisk/kulturel info

En af de unikke anvendelser af vilde hvidløg var i 1800-tallets Schweiz, hvor bønder ville fodre deres kvæg med de grønne blade. Denne skarpe kost ville få komælken til at få en smule smag og blev brugt til at lave en ost med hvidløgssmag. Disse oste, der bruger vilde hvidløg, er stadig populære i dag og har for nylig oplevet en stigning i efterspørgslen i Tyskland, hvor supermarkeder og detailhandlere nu tilbyder vilde hvidløg. Forbrugerne søger efter de milde grøntsager for at skabe subtile retter med hvidløgssmag og tilfører det grønne i pasta, pesto, pølser og brød. Der afholdes endda en årlig messe i marts og april i Eberbach, Tyskland for at fejre den aromatiske plante.

Geografi/historie

Vilde hvidløg er hjemmehørende i Europa og Asien og har været i vækst vild siden oldtiden. Vildt hvidløg, som findes i fugtige skove og skove, bliver stadig fourageret i naturen i dag og kan findes på landmændsmarkeder og specialkøbmænd i Asien og Europa, herunder England, Skotland, Tyskland, Schweiz og Finland.